Valittuja kohteita

MATKASUUNNITELMAAN voit lisätä kohteita sivustolta. Klikkaat vain ”Lisää matkasuunnitelmaan” painiketta ja kohde tallentuu.

Voit tulostaa suunnitelmasi tai lähettää sen suoraan meille, varauksen ohessa. Otamme sinuun pikaisesti yhteyttä ja varmistamme haluamasi matkan onnistumisen haluamillasi tapahtumilla.

sulje

Wanha Kauppala

hieno_leidi_72ppi.jpgIkaalisten Wanha Kauppala on Suomen ensimmäinen kauppala. Sitä kutsutaankin Suomen vanhimmaksi, pienimmäksi ja kauneimmaksi. Kesäisin opastetuilla kävelykierroksella voi törmätä vaikka Kauppalan hienoihin rouviin...

Ikaalisten pitäjä itsenäistyi vuonna 1641. Epäitsenäinen kauppala perustettiin vuonna 1858 Venäjän keisari Aleksanteri II:n antaman julistuksen mukaan. Vuonna 1972 maalaiskunta ja epäitsenäinen kauppala yhdistettiin kauppalaksi. Kaupunki Ikaalisista tuli vuonna 1977. Wanha Kauppala vietti 150-vuotisjuhliaan vuonna 2008.

Wanha Kauppala - pienin, vanhin ja kaunein

Pienin
Kauppalaksi erotetun Turkin tilan alustalaisina asui 65 ihmistä (1859). Viimeisenä kauppalavuotena 1971 väkiluku oli 785. G.Th. Chiewitzin 1858 piirtämä asemakaava käsitti 28 tynnyrinalaa (12,8 ha).

Vanhin
Suomen suuriruhtinaan Aleksanteri II:n huhtikuun 21. päivänä 1858 antaman julistuksen mukaan "Sopivaan paikkaan Ikaalisten Kirkonkylässä pitää kruunulle ostettaman tarpeellinen maanala pienemmän kauppalan perustamiseksi."

Kaunein
Kauppala perustettiin Ikaalisten niemelle Kyrösjärven rantamille. Jalopuubulevardeineen ja -puistoineen sekä järvinäköaloineen kauppala oli varsin viehättävä.

Wanhan Kauppalan kaupunginosa on syntynyt Ikaalistenniemen länsikärkeen Kyrösjärven rannoille ja se sijaitsee aivan kaupungin nykyisen keskustan vieressä. Ympärillä kimmeltää pelkkää vettä, siksi kadut näyttävät laskeutuvan suoraan järven syliin. Arvokas vanha rakennuskanta on vielä osin säilynyt ja raikas järvi rantanäkymineen, lehtevät jalopuubulevardit ja humisevat puistot houkuttelevat tunnelmalliseen retkeen Kauppalan kujille kuulemaan tarinaa sen perustamisesta, ensimmäisistä asukkaista ja ajasta yli 100 vuotta sitten.

Museoviraston mukaan Ikaalisten Wanha Kauppala on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Kauppalan vahva kulttuuriperintö, arkkitehtuuri ja monet sen historian henkilöistä tekevät siitä mielenkiintoisen käyntikohteen. Se on täynnä tarinoita.

Kesällä matkailijat luovat kaupunkiin kansainvälisen ilmapiirin. Ikaalisten Wanhassa Kauppalassa, joka juuri sopivasti, ja ovelasti vastapainoksi, tarjoaa ihastuttavat puitteet tutustua Kauppalan ihmisten elämään ja tarinoihin, jotka heräävät eloon. Opastettu kävelykierros Wanhan Kauppalan historiallisille paikoille on unohtumaton kesäinen elämys. Wanha Kauppala on koettava istuskellen ja verkkaisesti kuljeskellen, vain silloin ehtii aistia kortteleiden välistä pilkottavalta järveltä huokuvan leppeän ja virvoittavan kesätuulen hengen.

Tiedustelut ja varaukset:

Ikaalisten Kylpyläkaupunki Oy
Valtakatu 7, 39500 Ikaalinen
Puh. (03) 450 1222
kylpylakaupunki@ikaalinen.fi

www.kylpylakaupunki.fi