Valittuja kohteita

MATKASUUNNITELMAAN voit lisätä kohteita sivustolta. Klikkaat vain ”Lisää matkasuunnitelmaan” painiketta ja kohde tallentuu.

Voit tulostaa suunnitelmasi tai lähettää sen suoraan meille, varauksen ohessa. Otamme sinuun pikaisesti yhteyttä ja varmistamme haluamasi matkan onnistumisen haluamillasi tapahtumilla.

sulje

Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot

seitseminen-2.jpg

Seitsemisen kansallispuisto

Seitsemisen kansallispuisto hyvin merkittyine reitteineen on oiva kohde retkeilijöille, luonnonystäville ja ryhmille. Se soveltuu päiväretkeilyyn ja muutaman päivän vaelluksiin niin kesällä kuin talvellakin. Puistosta löytyy harjuja, vanhoja metsiä, soita, salolampia ja puroja - perihämäläistä ja satakuntalaista erämaata villeimmillään.

Seitsemisen luonto ja nähtävyydet ovat helposti saavutettavia ja soveltuvat kokemattomillekin luonnossa liikkujille. Puistossa on merkittyjä reittejä noin 60 km ja talviaikaan latuja noin 20 km. Puistosta on myös yhteys Pirkan Taival -retkeilyreitistöön, jota pitkin voi patikoida Ikaalisten, Kurun ja Parkanon suuntiin, Riuttaskorven virkistysmetsään ja aina Helvetinjärven kansallispuistoon saakka. Matkan varrella voi yöpyä teltassa, laavulla sekä vuokrakämpässä. Kansallispuistossa voi myös liikkua lumikengillä, pyöräillä, uida lähes kaikissa järvissä ja lammissa sekä nauttia luonnosta sienestäen ja marjastaen.

Kansallispuiston luontopoluilla voi tutustua tarkemmin alueen erityispiirteisiin, mm. vanhaan metsään, harjumaisemaan, jääkauden jälkiin sekä suoluontoon. Pienipiirteinen metsän ja suon vaihtelu sekä lukuisat järvet ja lammet muodostavat arvokkaan suojelukokonaisuuden. Sijainti vedenjakajaseudulla näkyy talvien lumisuutena sekä pohjoisten lajien runsautena.

Kansallispuiston sydän on jo vuonna 1910 suojeltu Multiharjun aarnimetsä, joka on yksi eteläisen Suomen vanhimmista metsäalueista: puusto on osin jo yli 400 vuoden ikäistä. Ikimetsän hämärään pääsee tutustumaan kahden kilometrin pituisella luontopolulla.

Seitseminen oli aikoinaan syrjäistä ja harvaanasuttua seutua, jonne asutus vakiintui vasta 1800-luvulla ensimmäisten kruununmetsätorppien perustamisen myötä. Seitsemisen eteläosassa sijaitseva Koveron kruununmetsätorppa on valtakunnallisesti arvokas. Torpan pihapiirissä kukoistavat monet vanhat mauste-, lääke- ja koristekasvit. Maatiaislehmät ja lampaat laiduntavat lähiniityillä, ja pihapiirissä kuopsuttelevat kanat. Torppa on avoinna kesäisin, jolloin emäntä ja isäntä esittelevät vieraille taloa ja kertovat entisajan elämästä ja työtavoista.

Seitsemisen luontokeskus

Seitsemisen luontokeskus on luontotiedon aarreaitta. Asiakaspalvelusta saat lisätietoja Seitsemisen ja Helvetinjärven alueen luonnosta ja retkeilymahdollisuuksista sekä kaikista Metsähallituksen palveluista.

Seitsemisessä on tarjolla monipuolisia opastuksia ja tapahtumia ympäri vuoden niin lapsille kuin aikuisillekin. Luontokeskuksella on mahdollista myös tilata teemaopastukset ryhmille.

Luontokeskuksessa on vaihtuvia näyttelyitä. 55-paikkaisessa auditoriossa on nähtävillä erilaisia maksuttomia AV-esityksiä yksittäisille vierailijoille sekä ryhmille. Auditorion voi myös vuokrata kokouskäyttöön.

Vuokrattavana on vaihteettomia pyöriä leppoisaan ajeluun, lumikenkiä ja lasten kantorinkka. Myytävänä on karttoja lähialueilta, kirjoja, julisteita ja muita tuotteita.

Luontokeskuksesta saa myös varaukset ja avaimet Villin Pohjolan lähialueen kämppiin ja Kortesalon leirikoulutilalle sekä tietoa lähiseudun muista majoitusmahdollisuuksista.

Muita palveluita

Seitsemisen kansallispuistossa on viisi maksutonta telttailualuetta ja kaksi pysäköintialuetta, joilla matkailuautossa ja -vaunussa yöpyminen on sallittu.

Metsähallituksen kanssa kestävän luontomatkailun yhteistyösopimuksen tehneet yrittäjät tarjoavat kahvio-, majoitus- ja ohjelmapalveluita Seitsemisen kansallispuistossa.


http://www.luontoon.fi/seitseminen


Helvetinjärven kansallispuisto

Helvetinjärven kansallispuiston rotkolaaksot muodostuivat vuosimiljoonia sitten, jolloin suuret voimat siirtelivät maankuorta ja synnyttivät kansallispuiston jylhät maisemat jälkipolvien ihailtaviksi. Kansallispuisto soveltuu hyvin päivä- ja telttaretkeilyyn. Puistosta on polkuyhteys muun muassa Riuttaskorven virkistysmetsäalueelle ja Seitsemisen kansallispuistoon.

Vanhoja metsiä, kallioita ja rotkojärviä

Helvetinjärven kansallispuisto edustaa vaihtelevaa ja jylhää pirkanmaalaista metsäluontoa. Alueen erikoisuutena ovat syvät rotkolaaksot, jyrkkärantaiset järvet, pienet metsälammet ja salomaiset metsät.

Helvetinjärven kansallispuiston erikoisuuksia ovat kaksi rotkolaaksoa, jotka ovat syntyneet 150-200 miljoonaa vuotta sitten. Helvetinkolu, yksi rotkoista, on ollut tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulla. Yhä edelleen Kolu on puiston suosituin käyntikohde. Helvetinjärven tunnetuin maisema avautuu juuri Helvetinkolun ylätasanteelta, jolta voi katsella alas Kolun pohjalle ja ihailla Ison Helvetinjärven jylhää maisemaa.

Helvetinjärven alueelta löytyy myös jyrkkärantaisten rotkojärvien jono: Iso Helvetinjärvi, Pitkä Helvetinjärvi, Luomajärvi ja Kovero. Kalliojyrkänteet kohoavat korkeimmillaan 180-210 metriä merenpinnan yläpuolelle. Monin paikoin jyrkänteet nousevat pystysuorina seinäminä kymmenien metrien korkeuteen järvien vedenpinnan tasosta.

seitseminen-1.jpgRetkeily, patikointi ja hiihto

Helvetinjärven kansallispuisto on hyvä kohde päiväretkiin tai parin päivän patikkaretkiin. Merkittyjä reittejä on puiston alueella noin 40 km. Retkeilymahdollisuuksia laajentaa entisestään lähikuntien ylläpitämä Pirkan Taival -retkeilyreitistö, jota pitkin voi patikoida Ruoveden, Kurun ja Virtojen suuntiin ja aina Seitsemisen kansallispuistoon saakka. Matkan varrella voi yöpyä teltassa, laavussa tai vuokrakämpässä.

Kansallispuiston hiljaisuudessa voi talvisin hiihtää avaamalla itse latunsa. Sen sijaan puiston eteläpuolella kulkee kelien salliessa Kuru-Ruovesi-hiihtoreitti, jonka huollosta vastaavat Ylöjärven kaupunki ja Ruoveden kunta.

Kiipeily

Helvetinjärven kansallispuistossa saa kiipeillä ja laskeutua Sammakkolammin itäpuolella, Helvetinkolun läheisyydessä, puiston pohjoisosassa. Jääkiipeily on sallittua vain kansallispuiston pohjoisosassa Iso Helvetinjärven pohjoispään länsirannalle muodostuvalla jääputouksella. Kansallispuiston muilla kallioilla kiipeily on kielletty kallioluonnon suojelemiseksi.

Kalastus, marjastus ja sienestys

Kansallispuiston järvissä ja lammissa on onkiminen ja pilkkiminen sallittua ilman erillistä lupaa jokamiehenoikeudella. Viehelupien myynti Haukkajärven vesialueelle lopetettiin vuonna 2000 maaston kulumisen ehkäisemiseksi ja linnuston pesimärauhan turvaamiseksi.
Marjojen ja sienien poiminta on sallittua puiston alueella lukuun ottamatta Haukkajärven rajoitusosaa, jossa maihinnousu ja liikkuminen on kielletty linnuston pesimäaikana 15.4.-31.7.

Majoitus

Helvetinjärven kansallispuistossa on kuusi maksutonta telttailualuetta. Puistossa ei ole laavuja. Matkailuautossa ja -vaunussa yöpyminen on sallittu Haukanhiedan pysäköintialueella. Alueella ei ole erikoispalveluja karavaanareille.

Asiakaspalvelu ja opastus

Seitsemisen luontokeskus vastaa Helvetinjärven kansallispuistoa koskeviin kysymyksiin ympäri vuoden. Kankimäen kesäkioskista (Helvetinkoluntie 775, puh. 03 476 6104) voi ostaa kahvia, pientä suolaista, jäätelöä ja karttoja.

http://www.luontoon.fi/helvetinjarvi


www.villipohjola.fi

 

 
Copyrights © 2019 - Ikaalisten Kylpyläkaupunki Oy :: Karhoistentie 3 L 2a :: 39500 Ikaalinen
Tourist Info Mökkiavain Toivolansaari Camping Ikaalisten kylpylä Satahäme Soi Tampere all bright