Valittuja kohteita

MATKASUUNNITELMAAN voit lisätä kohteita sivustolta. Klikkaat vain ”Lisää matkasuunnitelmaan” painiketta ja kohde tallentuu.

Voit tulostaa suunnitelmasi tai lähettää sen suoraan meille, varauksen ohessa. Otamme sinuun pikaisesti yhteyttä ja varmistamme haluamasi matkan onnistumisen haluamillasi tapahtumilla.

sulje

Vaellukset, maastopyörä- ja hiihtoretket

iltalaavulla1_72ppi.jpgHämeenkankaan maastot

Hämeenkankaan laaja harjualue ympäröivine soineen on luonnoltaan ja lajistoltaan arvokas. Maisemaa hallitsevat harjut mäntymetsineen ja jäkälikkökankaineen. Matalammalla maasto on keidassoiden ja lähteikköjen kirjomaa.

Korkeat selänteet, rinteet ja tasaiset kankaat tarjoavat erinomaiset retkeily- ja kuntoilumaastot niistä nauttiville. Polut nousevat ajoittain paikoille, joista on upeat näköalat Jämijärven selälle ja kauaksi ympäröiviin metsiin.

Hämeenkangas on harjoitus- ja monikäyttöaluetta, joka on siirtynyt puolustusministeriöltä Metsähallituksen hoidettavaksi vuonna 2002. Se on ensisijaisesti puolustusvoimien harjoitusalue, jossa myös retkeilijöiden on mahdollista liikkua. Erityisalueet liikkumisrajoituksineen asettavat virkistyskäytölle tietyt rajat. Suurin osa Hämeenkankaan metsistä on talouskäytössä, mutta luonnonarvoiltaan edustavimmat kohteet on perustettu luonnonsuojelualueiksi.

Lisätietoja: www.luontoon.fi/hameenkangas

Vatulanharju

Hiihtäjien keskuudessa Vatulanharju tiedetään talvisin paikaksi, jossa on varmasti lunta! Kun ensilumi tavoittaa Vatulanharjun, lähes poikkeuksetta lumi myös jää sinne. Takuuvarmoja hiihtokuukausia ovat tammi-maaliskuu. Eripituisia latuja löytyy niin kunto- kuin kilpahiihtäjille sekä lapsille.

Vatulassa on ihanteelliset liikuntamahdollisuudet kaikkina vuodenaikoina. Lumien sulaessa toiminta jatkuu leirien, suunnistuksen, vaellusten sekä ryhmien ulkoilu- ja liikuntapäivien merkeissä.

Reitti: Ikaalisten kylpylä - Vatulan hiihtokeskus (11 km)

Hiihtoreitti hiihtomajalta Ulvaanharjun uudelle kodalle ja takaisin on yhteensä 10 km. Maastoltaan tämä reitti on helppoa ja tasaista hiihtää. Jos kuntoa riittää, voit jatkaa Ulvaalta vielä 6 km eteenpäin Hämeenkyrön vanhalle lentokentälle saakka. Tällöin kilometrejä kertyy hiihtomaja-lentokenttä-hiihtomaja reitiltä yhteensä 22 km. Maasto on edelleen helppoa hiihtää.

Kylpylän valaistusta 4 km kuntoradasta laskettelurinteen pohjoispuolelta erkanee Vatulaan kulkeva 11 km vaellusreitti. Se on osa Pirkan taival -vaellusverkostoa. Reitin puolivälissä 5 km kylpylästä on Harjasjärven laavu. Viimeiset 3 km reitistä kuljetaan Vatulaan johtavaa maantietä kumpuilevassa pelto- ja järvimaisemassa. Reitti on merkitty maastoon.

Vaeltajille suositellaan hankittavaksi Pirkanmaan ulkoilu- ja retkeilykarttaa. Lisätietoja myös Editan kustantamasta Suomen retkeilyoppaasta.

Vatulan Hiihtomaja/ Ulkoilumaja avoinna hiihtokaudella 2019 (tammi-maaliskuu) la- su 10-16.00 kahvio. Viikolla varausten mukaan. Hiihtolomaviikot 8 ja 9 avoinna joka päivä 10-16.00 kahvio. Maja vuokrattavissa ympäri vuoden. Majassa keittokomero, oleskelutupa, takka sekä 2x sähkölämmitteiset saunat.

Tiedustelut ja varaukset   Ulkoilumaja puh. 0400-778 738  Seppä


Riuttaskorven virkistysmetsä

Riuttaskorven virkistysmetsäalue sijaitsee Kurun kirkonkylältä noin 15 kilometriä pohjoiseen, Parkanoon ja Virroille johtavien maanteiden välissä. Alue on perustettu Metsähallituksen maille v. 1999. Se sijoittuu Pirkan Taipaleen reitin varrelle. Alueen halki kulkee myös Keihäsjoen melontareitti.

Riuttaskorven virkistysmetsän pinta-ala on 1 640 hehtaaria. Riuttaskorven virkistysmetsän alue kuuluu Suomenselän vedenjakajaseudun rauhallisiin saloseutuihin. Alueesta liikkuu paljon tarinoita, mikä on innoittanut mm. J. L. Runebergia kirjoittamaan Vänrikki Stoolin tarinoihin kertomuksen matkamiehen näystä.

Riuttaskorpi sopii hyvin puolen päivän ja päivän mittaisiin retkiin. Retkeä voi jatkaa lähellä sijaitseviin Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoihin.

Lisätietoja: www.luontoon.fi/riuttaskorpi

Pirkan Ura -reitistö

Pirkan Taival -reitistö sijaitsee Pohjoisella Pirkanmaalla Tampereen pohjoispuolella. Pirkan Taipaleet lähtevät Kurusta, Ruovedeltä, Virroilta, Kihniöstä, Parkanosta, Ikaalisista ja Viljakkalasta alueen keskellä sijaitseviin Seitsemisen- ja Helvetinjärven kansallispuistoihin.

Lisäksi Pirkan Taival jatkuu kohti pohjoista Virroilta Ähtäriin kulkien osittain Keuruun puolta. Viljakkalasta on taas jatkoyhteys etelään Pirkan Uralle (Tampere–Kankaanpää). Reitit ovat osittain E6-kaukovaellusreitistöä.

Pirkan Taipaleiden kokonaispituus on 350 km, laavuja ja nuotiopaikkoja on n. 30 kpl. Lisäksi kansallispuistot sekä niiden välissä oleva Riuttaskorven virkistysmetsä tarjoavat lukuisia taukopaikkoja, unohtamatta yksityistä majoitus- ja palvelutarjontaa.

Alue tarjoaa talvisin hiihtomahdollisuudet erinomaisia vaellushiihtoreittejä pitkin n. 150 km:n matkalla.

Reitit, joita pidetään pääsääntöisesti hiihtokunnossa ovat:

  • Kuru–Seitsemisen kansallispuisto 25 km
  • Kuru–Ruovesi 55 km
  • Kihniö–Käskyvuori maastoliikuntareitti 21 km

Pirkan Ura (maaliskuisen Pirkan Hiihdon reitti):

  • Kankaanpää–Jämijärvi–Ikaalinen–Hämeenkyrö–Ylöjärvi–Tampere 90 km, josta n. 60 km auki läpi talven

Luonto on alueella vaihtelevaa. Virrat–Ruovesi–Kuru mukaan lukien Helvetinjärven kansallispuisto on metsäistä, paikoitellen hyvinkin jylhien kalliomaastojen sisältämää aluetta, jota runsas vesistö rikkoo järvineen ja puroineen.

Kihniö–Parkano taas on eteläistä Suomenselän aluetta, jossa kuvaavaa on runsas suoluonto.

Etelämpänä Ikaalinen–Viljakkala–Hämeenkyrö akselille kuvaan astuvat loivasti kumpuilevat pellot ja runsas vesistö sekä Hämeenkankaan jäkäliköt.

Alueesta on saatavilla v. 2008 valmistunut Pirkanmaan ulkoilu- ja retkeilykartta, johon ovat merkittyinä alueen reitistöt, taukopaikat, majoitus- ja ruokailumahdollisuudet yms. Karttaa myyvät:

Ikaalisten Kylpyläkaupunki, p. (03) 450 1222

Kuntien matkailutoimistot

Seitsemisen kansallispuiston luontokeskus